IA Werktuigbouw

MFA Pelkpark Winterswijk

De nieuwe multifunctionele accommodatie MFA Winterswijk is gesitueerd in het Pelkpark, middenin de wijk Pelkwijk te Winterswijk en huisvest twee basisscholen, een peuterspeelzaal en een gymzaal. Plaatselijke muziekvereniging Excelsior is vaste gebruiker van de zaal en heeft een aantal eigen ruimtes in het gebouw.

Het gebouw staat middenin een park. Dit maakt dat het gebouw uit alleen maar voorgevels bestaat. Middenin het gebouw liggen naast elkaar de gymzaal en speellokaal. Hier omheen is een verkeersruimte gesitueerd die alle gebruikers met elkaar verbindt. Zalen en verkeersruimte vormen samen het hart van het MFA. Dit hart wordt als het ware omhelsd door een baksteengevel waarachter lokalen en andere ruimtes schuil gaan. Aan de parkzijde wordt een opening gelaten, waardoor er vrij zicht is vanuit de zaal naar het park en vice versa.

De verschillende diktes baksteen en variatie aan perforaties geven het metselwerk een stevig doch speels karakter. Het geheel wordt omlijnd door een prefab betonnen kroonlijst die mee beweegt met de hoogteverschillen.De afgeronde hoeken maken dat de openbare ruimte om het gebouw heen vloeit. Samen met de gemeente, de scholen, de buurt en bureau We love the city is deze openbare ruimte vorm gegeven.

Het project is uitgevoerd als total engineeringproject samen met de andere bedrijven binnen IA Groep. Factor Architecten heeft het gebouw ontworpen.

VMBO Mondial College Nijmegen

Met de nieuwbouw voor het VMBO van het Mondial College krijgt Nijmegen een van de eerste BREEAM gecertificeerde duurzame schoolgebouwen van Nederland. Door middel van slimme investeringen in duurzaam bouwen, is gekomen tot een ontwerp dat het BREEAM-niveau ‘good’ moet gaan halen na oplevering. Factor Architecten heeft samen met de BREEAM-experts binnen IA Groep de voorbereiding van deze certificering begeleid en samen met de opdrachtgever bewuste keuzes gemaakt, zoals toepassing van bodemwarmte en -koeling, vegetatiedaken en zonnecellen in het glazen dak van het atrium. Ook de bouwkundige uitwerking en materialisering is uitgebreid tegen het licht gehouden om tot zo duurzaam mogelijke keuzes te maken op het gebied van onder andere milieubelasting bij bouw en sloop, energiegebruik en toekomstwaarde.

Het nieuwe gebouw huisvest de praktijkafdelingen Techniek (bouw en metalectro), Economie (handel en consumptief) en Zorg & Welzijn. Iedere sector is gehuisvest in een herkenbaar eigen bakstenen gebouwvolume. Naast deze sectoren zijn er verschillende algemene ruimtes en theorielokalen. De gemeenschappelijke functies vormen de derde laag van het gebouw en verbinden de verschillende sectoren.

In de ruimte tussen de vleugels van het gebouw bevindt zich de ruime aula waarin ontmoeting centraal staat. Deze ruimte heeft door zijn grote glazen pui een fraaie relatie met de buitenruimte maar biedt tevens zicht op de verschillende onderwijsafdelingen.

Centraal in het gebouw bevindt zich een driehoekig atrium met een glazen dak. In het glas van dit dak zijn zonnecellen opgenomen, waardoor de duurzame opwekking van energie ook in het gebouw zichtbaar wordt.

Factor Architecten heeft, in samenwerking met de adviseurs binnen IA Groep, de hele projectbegeleiding vanaf visie en programma van eisen tot aan de uitvoering op zich genomen, alsmede alle facetten van het ontwerp.

Productielijnen Ardagh Group

IA Groep heeft samen met de opdrachtgever het ontwerp gemaakt en de uitvoering begeleid van de nieuwe productielijn voor tweedelige conservenblikjes. Deze lijnen zijn gebouwd in Deventer, in Frankrijk in de plaats Moëlan-sur-Mer, in Tsjechië in de plaats Znojmo en in de Verenigde Staten in Reno Nevada en Roanoke Virginia.

Deze productielijn is zo ontworpen dat conservenblikjes op een kostendrukkende manier geproduceerd kunnen worden. Normaliter bestaan conservenblikjes uit drie delen (een onderkant, zijkant en een deksel), maar dankzij deze nieuwe productielijn kunnen de blikjes uit slechts twee delen gerealiseerd worden (een onderkant en zijkant uit één stuk en een deksel). Dit is iets wat uniek is in Europa. Dankzij deze innovatieve productielijn en plantopbouw behoeft de vervaardiging van deze blikjes minder materiaal en is er minder kans op lekkage bij het productieproces. En kan het gehele proces met een zeer hoge graad van automatisering met weinig personeel 24/7 produceren.

IA Groep verzorgde het bouwkundige ontwerp van geïsoleerde fundaties, bordessen en alle overige zaken. Daarnaast ook de gehele werktuigbouwkundige infrastructuur van alle auxiliaries, opstellingen en de logistiek. Dit gebeurde samen met elektrotechniek, welke het complete elektrotechnische ontwerp vanaf middenspanning tot infrastructurele aansturing heeft geadviseerd. Tevens is door IA Groep kwaliteitstoezicht op de uitvoering gedaan.

Citadel College Nijmegen


Aan de rand van het nieuw te bouwen stadshart De Waalsprong bij Nijmegen heeft IA Groep een nieuw schoolgebouw voor het Citadel College ontworpen. Het betreft hier een VMBO-t-/ HAVO-/ VWO-locatie tussen de bestaande Griftdijk, de nieuwe rondweg en de nieuwe radiaal vanuit De Citadel.

De school is gesitueerd naast een sporthal. Binnen een veilige campus-achtige omgeving is er zo een combinatie van onderwijs en sport ontstaan. Het gebouw is opgebouwd uit twee vleugels in een stoere baksteenarchitectuur die aansluit op het stedelijke karakter die dit nieuwe stadshart krijgt. De grote vleugel is voor de bovenbouw en de kleine vleugel is voor de onderbouw. De grove baksteen volumes worden verfijnd door een spel van raamopeningen met een diepe negge, waarbij sommige openingen ook verfraaid worden met dunne gekleurde kaders. Op de eerste verdieping van beide eenheden ligt het onderzoek- en ontwikkelingsplein, een open omgeving voor de binask-vakken en creatieve vakken samen. Het hart van elke unit wordt gevormd door een atelier. Dit atelier is duidelijk zichtbaar in de gevel door de grote gevelopeningen op de koppen van de vleugels.

De twee eenheden worden gekoppeld door een transparante middenzone, waarin de aula, een aantal werkplekken en de personeelsruimten zijn gehuisvest.

Drinkwaterproductiebedrijf Vechterweerd

Vitens heeft een vergunning om oevergrondwater te winnen in het waterwingebied Vechterweerd, op de zuidoever van de Vecht in de gemeente Dalfsen.

IA Groep heeft voor deze locatie het integrale ontwerp gemaakt. Ook toekomstige uitbreiding (een tweede gebouw) is al mee ontworpen in een totaalconcept. Het uitgangspunt voor het ontwerp is de landschappelijke inpassing. Vanuit verschillende gezichtspunten wordt het landschapsdak ervaren. De vleugels van het gebouw tillen het maaiveld omhoog en gaan een relatie aan met de dijken van de Vecht. In de gevel zijn natuurlijke materialen toegepast, om zo de relatie met de omgeving aan te gaan. De gevel is onderhoudsvrij. De houten kolommenstructuur geeft een natuurlijke uitstraling en door de grofheid van de kolommen oogt het gebouw minder kolossaal. Daarnaast zorgen de kolommen voor veiligheid bij het betreden van het dak. Door de ronde vormen en eenvoud in materialen ontslaat een verrijking van het landschap.

Aan de randen van het terrein is een moeras gelegen. Hierdoor worden flora en fauna gestimuleerd en wordt de natuurontwikkeling versterkt. Door een natuurlijke afscheiding met het gebouw en terreinbeheer zal er geen fauna in de buurt van het gebouw komen. De grove grassen op het dak vragen weinig onderhoud en leven op schrale gronden. Hierdoor groeit er geen onkruid en is irrigatie niet noodzakelijk.

Duurzaamheid is een belangrijk item in het ontwerp. Om het ontwerpproces te ondersteunen is gekozen voor een BREEAM certificering. Het project heeft een BREEAM score van 3-sterren voor het ontwerp en 4-sterren voor de uitvoering. Op de gebieden energie, water en management scoort het ontwerp goed, met name het contact met omwonenden is volledig verweven in het proces. BREEAM is onderdeel van de totale integrale duurzaamheidstoets. Het ontwerp van de procesinstallatie en het wateraanvoerplan is hier een onderdeel van. De installaties van de kantoren en kantine zijn zelfvoorzienend. De koude van het proceswater en de betonnen kelders wordt door de warmtepomp omgezet naar warmte en koude voor de verblijfsruimten. PV-cellen zorgen voor elektriciteit.