Met de nieuwbouw voor het VMBO van het Mondial College staat in Nijmegen een van de eerste BREEAM-gecertificeerde duurzame schoolgebouwen van Nederland. Door middel van slimme investeringen in duurzaam bouwen is gekomen tot een ontwerp dat het BREEAM-niveau ‘good’ heeft gehaald.
Factor Architecten heeft samen met de BREEAM-experts binnen IA Groep de voorbereiding van deze certificering begeleid en samen met de opdrachtgever bewuste keuzes gemaakt. Zo zijn er bodemwarmte en -koeling, een vegetatiedak en zonnecellen in het glazen dak van het atrium toegepast. Ook de bouwkundige uitwerking en materialisering is uitgebreid tegen het licht gehouden. Er zijn duurzame keuzes gemaakt op het gebied van onder andere milieubelasting bij bouw en sloop, energiegebruik en toekomstwaarde.
Praktijkafdelingen herkenbaar gehuisvest
Het nieuwe gebouw huisvest de praktijkafdelingen Techniek (bouw en metalectro), Economie (handel en consumptief) en Zorg & Welzijn op de eerste twee verdiepingen. Iedere sector is gehuisvest in een herkenbaar eigen bakstenen gebouwvolume. De sectoren hebben elk een kleinschalige sfeer. Naast deze sectoren zijn er verschillende algemene ruimtes en theorielokalen. De gemeenschappelijke functies vormen de derde laag van het gebouw en verbinden de verschillende sectoren. In de ruimte tussen de vleugels van het gebouw bevindt zich de ruime aula waarin ontmoeting centraal staat. Deze ruimte heeft door zijn grote glazen pui een fraaie relatie met de buitenruimte maar biedt tevens zicht op de verschillende onderwijsafdelingen. Centraal in het gebouw bevindt zich een driehoekig atrium met een glazen dak. In het glas van dit dak zijn zonnecellen opgenomen waardoor de duurzame opwekking van energie ook in het gebouw zichtbaar wordt. De bijenkasten op het dak spelen een rol in het onderwijs.
IA Groep heeft, in samenwerking met de architect binnen IA Groep, Factor Architecten het ontwerp- en bouwproces begeleid.
Foto’s Entropal Aluminiumbouwers bv, Joost Brouwers, Factor Architecten